Trädgårdsdynor

För att kunna njuta så mycket som möjligt av den underbara, men tyvärr alltför korta, svenska sommaren behöver man ha åtminstone några stolar och andra utemöbler. Den som är lycklig nog att ha en egen trädgård kan ha både en och två trädgårdsgrupper för att kunna följa solens gång, och få både frukost och eftermiddagskaffe i solskenet. Eller så väljer man en annan typ av trädgårdsmöbler som ger utrymme för solande eller bara vila och avkoppling i det fria. Men, även på en liten balkong kan man möblera med några väl avpassade balkongmöbler, och få en egen liten sommaroas. Man måste ju inte vara husägare för att kunna ta vara på varje stund när solen tittar fram.

Det finns massor av utemöbler, för både trädgård, altan och balkong, och för alla tänkbara aktiviteter. Trenden är att vi inreder allt mer utomhus, och inte längre nöjer oss med att ställa ut ett bord och några stolar för sommarens fikastunder. Visst kan man fortfarande köpa enkla trädgårdsstolar och ett litet bor, men det finns idag också ett stort utbud av bekvämare möbler som inbjuder till längre stunder utomhus. Man kan, till exempel, köpa ställbara positionsstolar som fungerar lika bra vid matbordet som för en avkopplande stund i skuggan med en god bok.

Men, för att stolarna och sofforna ska vara riktigt sköna att sitta på behövs också fina trädgårdsdynor. Det finns en del modernare stolar som inte kräver dynor, men som trots allt blir betydligt skönare att sitta i om man lägger dit en dyna.

Det finns ett mycket stort utbud av trädgårdsdynor, för alla typer av möbler och naturligtvis för alla smaker. Det finns många olika standardmodeller så om du köpt stolar i någon av de vanligaste modellerna har du hur många dynor som helst att välja mellan. Och även om du köpt trädgårdsstolar av en mer ovanlig modell kan du hitta dynor till dem, även om utbudet kanske inte är lika stort.
När det gäller trädgårdsdynor har man alltså stora valmöjligheter, och också möjlighet att använda sina stolar på olika sätt. Med en tunnare dyna, till exempel, får du en perfekt sittkomfort vid mat- eller fikabordet. De här dynorna är inte bara till för att göra stolen lite mjukare att sitta på, utan de skyddar också om stolen stått i solen och blivit het, till exempel.

Väljer du en tjockare dyna kan samma stol tjäna som en vilstol, där det är bekvämt att sitta länge utan att sittkomforten blir sämre. Du väljer helt enkelt tjocklek på dynan utifrån användningsområde och den egna smaken. Det finns dynor i olika tjocklekar till de flesta typer av trädgårdsstolar. Till och med till solstolar, som Baden-Baden, kan man välja en slät, tunn dyna eller en tjock och pösig dyna. Naturligtvis ger de olika dynorna olika komfort och valet är en fråga om tycke och smak.

Förnya möblerna med trädgårdsdynor

Alla som gillar att inreda och fixa hemma, för att skapa ett vackert och trivsamt hem, vet att det är kul att få ändra om och förnya ibland. Det behövs inte alltid så stora eller dyra åtgärder för att få en ny känsla i ett rum och man kan få stor effekt med små insatser. Tycker man om att ha det fint omkring sig uppstår det förmodligen en önskan om att förnya även på uteplatsen eller altanen då och då. Men, man kan förstås inte köpa nya trädgårdsmöbler varje gång man tröttnar på sin inredning ute. Och de där stolarna fungerar ju bra och är kanske inte ens slitna, så att byta ut möblerna är sällan ett alternativ. Men, med nya trädgårdsdynor kan man få en helt ny känsla, och effekten blir ofta att hela möbelgruppen känns som ny. Du kan, till exempel, välja färg eller mönster som står helt i kontrast till de dynor du hade tidigare, om du vill ha en stor och märkbar förändring. Har du trädgårdsmöbler i trä finns ju också möjligheten att måla hela möbeln för att få en känsla av nytt. Med nymålade stolar och nya fräscha trädgårdsdynor känns hela möblemanget nytt. Du har helt enkelt fått ” nya ” trädgårdsmöbler för en väldigt liten penning.

Precis som inomhus kan alltså textilier göra stor skillnad. I ett rum kan du ju förändra karaktär, känsla och atmosfär bara genom att byta gardiner och kuddar, eller genom att lägga en helt ny matta på golvet. Det är ofta de där små detaljerna som gör den stora skillnaden i inredningen. Och det gäller både inomhus och utomhus. Och när trenden går mot att vi inreder våra uteplatser allt mer, får också detaljer som trädgårdsdynor en allt större betydelse. Vill du ständigt ha möjlighet till förnyelse ute på altanen, balkongen eller uteplatsen kan du kanske köpa ett par uppsättningar av dynor, så att du kan byta och förnya under säsongen. Annars köper vi ofta trädgårdsdynor som får leva med några säsonger, tills de är utslitna, eller har blekts till oigenkännlighet av väder och vind. Men, varför dras med samma dynor hela sommaren, år efter år, när man kan köpa relativt billiga dynor att variera med.

Förvara dina trädgårdsdynor rätt

Vi ställer krav på att trädgårdsdynorna ska vara både snygga och bekväma. Och de ska helst också hålla sig fina under flera säsonger. Men vi tänker sällan på att dessa dynor utsätts för påverkan av sol och fukt under hela sommaren, vilket ofta förkortar livstiden rejält. Om de inte bleks och blir fula är risken stor att de istället blir fläckiga och fula av fukt under långa regnperioder. Vill du att dina trädgårdsdynor ska vara länge utan att förändras måste du förstås ta vara på dem på bästa sätt. Har du möblerna under bar himmel behöver dynorna tas in varje kväll, för att inte riskera att bli liggande ute i regn. Är uteplatsen under tak kan dynorna ligga ute, men det kan ändå vara bra att lägga dem skyddat om de regniga dagarna blir flera. Det finns många snygga och praktiska lådor för förvaring av trädgårdsdynor, som är en bra investering om du är rädd om dina dynor.

Om oss:

Biosoffa.com är en oberoende webbsida. Sajten ägs inte av de webbutiker som presenterar sina produkter här. Vi listar utbudet av biosoffor och andra möbler från flera svenska webbutiker.